Friday, February 09, 2007

Memakai Kopiah / Songkok Ketika Solat

Firman Allah swt:

"Wahai bani Adam, pakailah pakaian kamu yg indah setiap kali kamu ke tempat ibadah (untuk mengerjakan solat)." - surah al-A'raf: ayat 31-

Jika menutup kepala (kopiah/songkok) dikira sbg satu cara menghias diri dlm adat sesuatu negeri, maka digalakkan menutup kepala. Jika tdk, ia tdk termasuk dlm hukum di atas. (Rujuk Fatwa Syeikh Muhammad Soleh al-Munajjid)

2 comments:

Anonymous said...

sebenarnye bile kite tgk org berkopiah atau bersongkok kite ble rasekan sendiri ttg kebaikannya..
bukan saje2 Allah memerintahkan hambenye adam supaya berbuat demikian.. disebabkan sy nie kaum hawe so sy cume memberi pendapat yg ble sy lihat dr pandangan kasar.. iaitu apabila kaum adam berkopiah atau bersongkok maka dia akan rasakan susah utk die buat suatu kejahatan it mean ia boleh cegah dr berbuat maksiat kerana malunye terhadap pemakaian songkok yg dianggap mulia.. dan sebab itulah songkok atau kopiah diletakkan tempat plg teratas iaitu kepala.. sendiri mau ingt la nak ke xnk wat pe yg disuruh Allah.. jgn asyik membangkang ape yg telah tertulis di Al-Quran kelak akan memakan diri sendiri.. Wallahua'lam..

danialle said...

Alhamdulillah. gembira rsnya menerima komen2 seperti ini. memberi pandangan yg baik dari sudut yg tersendiri.

tetapi saya suka nak quote muqaddimah sy pd awal2 posting blog ini "Motif utama blog ini adalah utk mengajak kita semua supaya melakukan setiap amalan dan perbuatan berdasarkan dalil2 atau hujah2 yg kuat sama ada drp Quran, hadis atau pun pendapat ulama. Saya menyeru kpd kita semua supaya meninggalkan apa yg tdk pasti kpd apa yg pasti dan mempunyai dalil. Kita tdk mahu lagi sekadar mengikut scr membuta tuli dan sedang kita langsung tak tahu adakah amalan kita ni sama dgn amalan nabi saw"

btw, thanks for ur comment