Sunday, April 15, 2007

Ibu Halang Anak Amalkan Islam

Soalan:

Apa yg perlu dilakukan jika ibu tdk merestui anaknya utk memakai tudung labuh ?

Jawapan:

Sesuatu yg amat menyulitkan jika org yg menentang kehendak kita utk mghayati sepenuhnya ajaran Islam ialah ibu kita sendiri. Sepatutnya ibulah yg memberi galakan supaya anaknya beriltizam dgn seluruh ajaran Islam. Inilah antara kewajipan yg wajib dilaksanakan oleh seorg ibu. Dalam Islam, seseorang perempuan disuruh menutup aurat dgn melabuhkan kain tudung yg dipakainya sehingga menutupi dada.

Jika tudung yg dipakai sudahpun menutup dada, cuma anda ingin melabuhkannya shj, tetapi ibu anda tdk menyukainya, hendaklah anda meninggalkan yg lebihan itu dan ikutilah kehendak ibu anda. Kerana sudahpun dikira berpakaian secara Islam apb tudung anda sudah menutup dada, wlaupun tdk labuh. Yang lebih/labuh itu hanyalah sbg mengambil jalan ihtiyat atau berhati-hati shj.

Dalam masa yg sama anda hendaklah sentiasa menerangkn dgn lembut kpd ibu anda supaya ia memahaminya. Hal ini memerlukan byk kesabaran. Tunaikanlah juga solat hajat supaya ibu anda itu berubah.

Dipetik dan diedit dari ruangan soal jawab darulnuman.com

6 comments:

happy said...

yang ini pun sama konsep dengan post sebelum ini. memilih mana yang lebih prior ketika bertindak. kan?

danialle said...

you not just read, but you are thinking. good for you =)

the one said...

menjaga hubungan baik dengan ibu lebih penting dari melabuhkan tudung kalau tudung itu sudah pun menutup aurat. tidak patut anak berkeras dengan ibu kerana perkara sebegini. suruhan Allah kena patuh, suruhan ibu pun kena patuh juga. lebih senang ambil langkah pertengahan saja.

muslimz87 said...

salam,

dlm hal ini wajib taat ibu bapa jika tudung yg dibenarkan oleh ibu bapa kta utk dipakai itu menutup aurat. lainlah jika ubu bapa xbg tutup aurat, maka utk hal itu wajib utk TIDAK TAAT.

cthnya, kwn saya suka pakai tudung labuh mcm yg ustzah2 pakai2, sekali mak dia bleikan dia tudung biasa je, bkn mcm yg labuh dia selalu pakai.

tp tudung tu still tutup dada, xnipis n pendek kata tutup aurat ikut syara'. maka saya naishatkan dia pakai tudung yg mak dia bg, dpt pahala tutup aurat n gembirakan hatri ibu yg belikan tudung itu.

xperlu mencari jln dosa utk melakukan sesuatu yg Allah pun xsuruh. Allah swt pun xmenetapkan fesyen2 tertentu utk tudung, cuma bg guideline camne nk tutup aurat. jd mudah xperlu dpening2kan lg.

danialle said...

the story about your friend is a very good example =)

Lim Kok Weng said...

Itu lalam kutbah silalu ada cakap, taatlah kepada Allah, dan taatlah kepada rasul, DAN pemimpin-pemimpin di kalangan kamu.

Talak ada pakai itu word TAAT sama itu pemimpin lo. Only untuk itu Tuhan sama rasul saja can obey without question meh (taat).

Olang lain (telmasuk itu pemimpin kelualga atau ibu bapa), silagi talak salah ikut saja ma. Kalau salah, boleh talak taat meh. Boleh talak taat, tapi talak boleh dulhaka lo. Itu macam mana mau buat, kina pikil sendili lo.