Thursday, October 25, 2007

Main Mercun

Sudah hampir 2 minggu hari raya berlalu. Tetapi bunyi bising mercun belum lg tamat walaupun sudah jauh berkurangan berbanding pada bulan puasa yg lalu. Blok kediaman pelajar perempuan pun tdk kalah dgn bunyi letupan mercun. Barangkali stok mercun dlm simpanan masih byk, perlu dihabiskan dlm bulan syawal ini. Kebanyakan yg bermain mercun hanyalah utk seronok2, melepaskan tension dan utk menghilangkan boring. Tetapi sedarkah kita yg ramai org mungkin terganggu dgn bunyi bising letupan mercun itu? Lebih2 lg jika mercun itu dibaling dan meletup dekat dgn tingkap bilik mereka. Sudah tentu terasa bengang dan panas hati dgn ganguan itu, tambah lg kalau tgh lena tidur atau sedang khusyuk belajar dimusim peperiksaan ini.

Hadis drp Abu Hurairah ra, rasulullah saw bersabda: “Jauhilah dua (perbuatan) yg menyebabkan laknat, iaitu buang hajat (besar/kecil) di tempat org lalu lalang dan di tempat yg teduh”. [Hadits Riwayat Muslim 269]

Hadis ini secara umumnya melarang kita melakukan sesuatu yg menyebabkan org lain melaknat atau mengutuk kita. Sama juga dgn perbuatan tdk membersihkan tandas slps mggunakannya, perbuatan menconteng dinding tandas dan perbuatan membuang sampah merata2. Kesemua perbuatan ini mengganggu, menyusahkan dan menyakiti hati org lain sehingga boleh menyebabkan mereka mengutuk dan melaknat si pelaku tersebut (wlaupun dia tdk tahu siapa yg melakukannya).

Bermain mercun menyebabkan gangguan dan menyakiti hati org lain yg inginkan ketenangan. Perbuatan tersebut boleh menyebabkan org yg terganggu mengutuk dan melaknat org2 yg membakar mercun. Sudah tentu si penjual mercun akan menanggung saham yg plg byk dlm kutukan ini. Mendapat dosa sudah tentu (kerana mengganggu dan menyakiti hati org), ditambah lg dgn menerima kutukan dan laknat drp org lain. Masing2 mendapat dua ganjaran dlm satu perbuatan.

Hentikanlah bermain mercun. Marilah kita sama-sama menjaga perasaan rakan2 yg lain. Hormati ketenangan dan ketenteraman gedung ilmu ini. Kita tinggal dlm satu komuniti, hiduplah saling menghormati di antara satu sama lain.

No comments: